Aanhangwagen E bij B

Met het rijbewijs BE mag u tot 19 januari 2013 een aanhangwagen of oplegger voorttrekken met een gewicht van meer dan 750 kg. Als u op of na 19 januari 2013 uw BE rijbewijs haalt, mag het gewicht van de aanhang­wagen of oplegger niet zwaarder zijn dan 3500 kg. Voor opleggers of middenasaanhangwagens is hierop wel een uitzondering mogelijk. Bij deze voertuigen kan namelijk gewicht worden overgedragen op het trekkend voertuig. In dat geval mag de combinatie zwaarder wegen dan 7000 kg. Bij andere soorten aanhangwagens (dan opleggers of middenasaanhangwagens) is het niet toegestaan gewicht over te dragen. ‘Overdragen’ betekent dat via de trekhaak (of andere gebruikte wijze van koppeling) een deel van het gewicht van de oplegger of middenasaanhangwagen door de personenauto wordt gedragen. Er zijn hierbij 2 eisen:

  • Met het gewicht dat wordt overgedragen mag de personenauto niet zwaarder worden dan 3500 kg. Dat wordt als volgt berekend: de toegestane maximum massa van de personenauto (wat de personenauto volgens het kentekenbewijs mag wegen) - de massa in rijklare toestand van de personenauto (hoeveel de personenauto werkelijk weegt wanneer u erin zit en de oplegger of middenasaanhangwagen trekt) = een bepaald gewicht. Het gewicht dat wordt overgedragen (de toegestane maximum last onder de koppeling) mag niet hoger zijn dan dit bepaalde gewicht.
  • En het gewicht op de assen van de oplegger of middenasaanhangwagen mag niet zwaarder zijn dan 3500 kg. Het gaat hier om het gewicht dat niet op de personenauto wordt overgedragen. Overschrijdt u met uw voertuig met oplegger of middenasaanhangwagen deze eisen? Dan moet u in het bezit zijn van een rijbewijs C1E.

 

Als je een aanhangwagen achter een auto wilt vervoeren moet je in de meeste gevallen in het bezit zijn van rijbewijs BE:

  • Als het ledig gewicht incl. laadvermogen van de aanhangwagen/caravan meer bedraagt dan 750 kg
  • Als de aanhangwagen/caravan incl. laadvermogen meer weegt dan de trekkende auto
  • Als de combinatie meer weegt dan 3500 kg

Het behalen van dit rijbewijs bestaat alleen uit een praktijkopleiding en je hoeft hier dus geen apart theoriecertificaat voor te halen. Je moet alleen wel in het bezit zijn van een geldig Nederlands rijbewijs B.

 

Het rijden met een combinatie van 10 meter is uiteraard heel anders dan het rijden met alleen een auto. Op het examen wordt daarom ook echt gelet op de rijvaardigheid van de kandidaat en het verantwoord en veilig omgaan met het voertuig in het verkeer. Om dit zo goed mogelijk te leren wordt in de lessen flink geoefend met het draaien, achteruitrijden, aan- en afkoppelen, uitdraaien en natuurlijk het verkeersinzicht. Zodat je goed voorbereid op examen gaat.

 

Deze praktijkopleiding kun je op verschillende manieren volgen; je kan kiezen voor een reguliere opleiding, dus 1 of 2 lessen per week of voor een versnelde opleiding, dan kan je dit rijbewijs al binnen 1 dag in je zak hebben. Neem hiervoor contact op met ons op.

 

Ook als je in het bezit bent van rijbewijs BE maar:

  • Niet met een aanhangwagen/caravan durft te rijden
  • Niet achteruit kan rijden met een aanhangwagen/caravan
  • Niet goed weet hoe het allemaal werkt met bijv. aan- en afkoppelen

 

dan bieden wij je de uitstekende kans om het alsnog te leren of om over die angst heen te komen, want je kunt natuurlijk ook gewoon een paar losse lessen nemen. Tijdens die (bij)lessen kan je zelf aangeven waar je aan twijfelt of waar je moeite mee hebt en dan aan die onderdelen gaan werken met de instructeur.